Nasiona chia – jak można je wykorzystać?

Chia to jadalne nasiona rośliny pochodzącej z Meksyku, które od kilku lat podbijają świat. Posiadają bardzo dużo błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, minerałów oraz przeciwutleniaczy, dlatego należą do kategorii wyróżniających się niesamowitymi właściwościami superproduktów. Dołączenie nasion chia do swojej diety wspomoże działanie serca i układu krążenia, poprawi pracę układu trawiennego, a także kondycję skóry. Do jakich potraw można je dodawać i co można z nich zrobić? Poniżej znajduje się kilka propozycji.

Zdrowy pudding chia

Do przygotowania puddingu dla czterech osób potrzebne będą 100g nasion chia, pół szklanki mleka kokosowego, 25g daktyli bez pestek, 50g płatków owsianych, 2 łyżki syropu klonowego, 25g jagód goji, 25g siemienia lnianego, 25g nasion słonecznika, 25g wiórków kokosowych, pół mango, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół banana, 250g jogurtu naturalnego, pół cytryny i szczypta kurkumy mielonej. Mleko kokosowe gotujemy z dodatkiem daktyli i gorącym płynem zalewamy nasiona chia, a następnie odstawiamy je na 60 minut. W tym czasie ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok, a także mieszamy płatki owsiane z syropem klonowym, skórką z cytryny, oliwą, jagodami goji, wiórkami kokosowymi, siemieniem i słonecznikiem. Całość wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W rezultacie powstanie granola, którą po ostudzeniu kruszymy. Miksujemy ze sobą mango, banana, sok z cytryny i jogurt naturalny. Do szklanek wlewamy najpierw masę z nasionami chia, mus z mango, a następnie warstwę jogurtu i granolę.

Sałatka z chia

Do przygotowania zdrowej i kolorowej sałatki dla dwóch osób potrzebne będą 2 garście sałaty, pół czerwonej cebuli, płaska łyżka nasion chia, pomidor, 4 rzodkiewki, oliwa z oliwek, czarny pieprz mielony oraz sól. Sałatę dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki, a później przekładamy do miski. Pomidora i rzodkiewki kroimy w dużą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy nasiona chia i trochę oliwy z oliwek. Warto w osobnym naczyniu wymieszać wcześniej oliwę z przyprawami, aby ich smak rozszedł się po całej sałatce. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby sałatka się przegryzła. Sałatkę można jeść samodzielnie lub jako dodatek do różnych mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem czerwonym, a gotowe dania można urozmaicić lampką czerwonego wina.

Rekomendowane artykuły