Właściwości oleju lnianego były znane już dekady temu, ale w ostatnich czasach przeżywa on prawdziwy renesans. Moda na superżywność i zdrowy tryb życia sprawiła, że coraz więcej mówi się o niego niesamowitych właściwościach, a trzeba przyznać, że jest ich sporo. Olej lniany zawiera cenne kwasy tłuszczowe, wspiera funkcjonowanie serca, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu. Można go pić bez dodatków na czczo, a także wykorzystać do wielu potraw. Poniżej znajdują się pomysły na dania z olejem lnianym.
Dodatek do dań na ciepło
Olej lniany zachowuje wszystkie swoje właściwości, jeśli jest tłoczony na zimno i spożywany bez obróbki termicznej. Można jednak stosować go jako zdrowy i wyróżniający się orzechowym posmakiem dodatek do ciepłych dań. Bardzo dobrze sprawdzi się na przykład w połączeniu z ugotowanym na parze kalafiorem czy brokułem. Można nim również skropić pieczone lub gotowane ryby czy ziemniaki. W połączeniu z ziołami, takimi jak tymianek czy bazylia, nada daniom unikatowy smak.
Przepis na sałatkę z olejem lnianym
Do przygotowania sałatki dla czterech osób potrzebne będą 400 g rukoli, 3 średnie pomidory, szklanka kukurydzy konserwowej, szklanka zielonych oliwek, 2 czerwone cebule, pół szklanki oleju lnianego, łyżka musztardy i ziół prowansalskich. Rukolę należy opłukać, odsączyć i wrzucić do miski. Pomidory i cebulę kroimy w kostkę, a oliwki na pół i wszystko wrzucamy do rukoli razem z kukurydzą. Na koniec w szklance przygotowujemy dressing z oleju lnianego, musztardy i ziół prowansalskich. Można dodać również sól i pieprz. Całość energicznie mieszamy, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję, a następnie wlewamy do miski z warzywami. Sałatkę mieszamy i podajemy samodzielnie lub razem z mięsem w formie obiadu.
Słynna pasta Budwigowa
Pasta Budwigowa została opracowana przez doktor o tym samym nazwisku. W jej skład wchodzą chudy twaróg, kilka łyżek oleju lnianego oraz kilka łyżek jogurtu naturalnego. Całość należy zmiksować i powinna ona mieć konsystencję kremowej pasty. Jest to baza, do której można dodać zarówno miód czy owoce, jak i zioła, czosnek czy ostrą papryczkę chili. Może ona stać się dipem do zdrowych przekąsek, pastą kanapkową czy nawet nadzieniem do ryb serwowanych na zimno. Jedno jest pewno, pasta Budwigowa zrobiła furorę na całym świecie, ponieważ jest smaczna i niezwykle zdrowa. Olej lniany może być zresztą wykorzystywany do najróżniejszych past kanapkowych, w których tradycyjnie wykorzystuje się oleje.