Domowe sposoby na odchudzanie

W dzisiejszych czasach smukła sylwetka jest wizytówką osób ambitnych, pracowitych i zdeterminowanych. Zależy nam na niej również dlatego, że obecne kanony piękna stawiają na pierwszym miejscu ludzi szczupłych o atletycznej budowie. Jeśli więc mamy do zrzucenia nadprogramowe kilogramy, warto zająć się nimi jak najszybciej. W utracie zbędnej tkanki tłuszczowej pomagają przede wszystkim dieta oraz aktywność fizyczna, ale istnieje wiele domowych sposobów, które mogą okazać się niezwykle przydatne. Poniżej znajduje się kilka z nich.

Pij wodę z octem jabłkowym

Ocet jabłkowy posiada wiele niesamowitych właściwości, które powinny nas skłonić do włączenia go na stałe do jadłospisu. Regularne spożywanie tego rodzaju octu wpływa pozytywnie na pracę serca i nerek, reguluje poziom cukrów we krwi, a także przyczynia się do ograniczenia jedzenia. Dzieje się tak, ponieważ ocet jabłkowy zapewnia nam poczucie sytości, a w rezultacie nie mamy apetytu na przekąski czy duże porcje jedzenia. Wystarczy wlać łyżkę octu do szklanki ciepłej wody i pić taki roztwór raz lub dwa razy dziennie.

Zielona herbata

Badania dowodzą, że picie zielonej herbaty bez dodatków wpływa pozytywnie na metabolizm oraz przyswajanie węglowodanów. Ponadto zawiera ona katechiny, które znacząco ograniczają wchłanianie tłuszczów i wspierają ich szybkie zużycie w organizmie. Regularne picie zielonej herbaty wpływa również na działanie enzymów wątrobowych.

Migdały

Paradoksalnie migdały, podobnie jak inne orzechy, mają bardzo dużo kalorii. Nie powinno się więc jeść ich zbyt dużo, ale niewielkie ilości w ramach przekąski nie wpłyną źle na wagę, za to pomogą w odchudzaniu. Dzieje się tak, ponieważ migdały zawierają flawonoidy odpowiedzialne za szybkie spalanie tłuszczy przez organizm. Warto więc regularnie dodawać małą garstkę migdałów do płatków śniadaniowych, owsianki czy granoli.

Papryczka chili i jalapeno

Jedzenie papryczki chili oraz jalapeno to alternatywa dla osób, którym zależy na schudnięciu i które przepadają za ostrymi potrawami. Jeśli ktoś nie obawia się działania kapsaicyny i jest przyzwyczajony do ostrych potraw, warto na diecie włączać papryczki chili i jalapeno do najróżniejszych potraw. Mają one dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż świeże jagody. Badania dowodzą, że sama kapsaicyna zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Woda przed posiłkami

Wypijanie szklanki wody przed posiłkiem sprawi, że żołądek nieco się zapełni, a w rezultacie nie będzie w stanie przyjąć większej porcji jedzenia. Jest to prosty sposób na oszukanie naszego organizmu, a przy okazji szansa na to, aby spożywać więcej potrzebnej organizmowi wody.

Rekomendowane artykuły