Zimą nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkie infekcje i choroby, dlatego warto zaserwować mu możliwie jak najwięcej naturalnego wsparcia. Istnieje wiele sposobów, aby podnieść odporność organizmu i zniwelować ryzyko zachorowania. Które z nich sprawdzają się najlepiej? Poniżej znajduje się kilka propozycji.
Aktywność fizyczna
Wszelkie przejawy aktywności fizycznej wpływają pozytywnie nie tylko na nasz wygląd i samopoczucie, ale również na wydolność wewnętrznych organów, siłę organizmu i jego odporność. Ruch jest ważny przez cały rok, a szczególnie wtedy, kiedy czynniki zewnętrzne są dla nas najbardziej niebezpieczne. Znajdź formy aktywności, które sprawiają Ci najwięcej przyjemności, i nie rezygnuj z nich, nawet jeśli za oknem pada śnieg.
Jedz dużo witaminy C
Witamina C w okresie zimowym jest jeszcze ważniejsza niż zazwyczaj, ponieważ odpowiada za naszą odporność. To właśnie wtedy należy jeść więcej produktów, które ją zawierają, w tym na przykład owoce cytrusowe, czerwoną paprykę, brokuły, kalafior czy brukselkę. Można ją również dodatkowo suplementować, a wówczas nasza odporność będzie lepiej przygotowana na szalejące infekcje czy niską temperaturę.
Pij napar z czystka
Napar z czystka to naturalny suplement diety, który cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym oraz przeciwgrzybiczym. Wysoka zawartość polifenoli sprawia, że poprawia on działanie systemu immunologicznego. Regularne picie naparu z czystka w okresie zimowym może więc przynieść same korzyści organizmowi narażonemu na wszelkie choroby, które wówczas są bardziej powszechne.
Pij wodę z miodem i imbirem
Imbir i miód to duet doskonały, zwłaszcza w okresie zimowym. Wystarczy obrać imbir i pokroić go w plastry, a później przez dziesięć minut gotować na małym ogniu. Kiedy napar przestygnie, wyciągamy kawałki imbiru, a do naparu dodajemy łyżkę miodu. Miód zawiera mnóstwo substancji odżywczych, a z kolei imbir ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i przeciwbólowe. Dodatkowym walorem naparu jest pyszny smak.
Włącz ocet jabłkowy do codziennej diety
Produkowany z jabłek ocet jabłkowy oczyszcza organizm, a przy okazji bardzo pozytywnie wpływa na jego odporność. Ocet można dodawać do wielu potraw, takich jak sałatki, surówki czy marynaty do mięs. Można również przygotowywać roztwór z łyżką stołową octu jabłkowego na szklankę ciepłej wody, a całość doprawić łyżką miodu. Taki napój warto pić raz do dwóch razy dziennie, a pozytywnym skutkiem ubocznym będzie również wsparcie dla pracy serca oraz nerek.