Ocet został odkryty w starożytności i na samym początku służył przede wszystkim do konserwowania jedzenia. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w Polsce korzystano niemal wyłącznie z octu spirytusowego, który nie ma praktycznie żadnych właściwości odżywczych i nadaje się niemal wyłącznie do marynat. Tymczasem od kilku lat panuje moda na zdrową żywność, a w związku z nią zainteresowaliśmy się ekologicznymi produktami. Trendy te doprowadziły do tego, że dziś w sklepach ekologicznych można znaleźć mnóstwo rodzajów octów. Które z nich są najpopularniejsze i jakie mają właściwości?
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to niekwestionowany król pośród octów ekologicznych. Wyróżnia się bursztynową barwą, kwaśnym smakiem i wyraźnie jabłkowym aromatem. Dzięki temu znakomicie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw i marynat, ale swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim właściwościom zdrowotnym. Liczne badania dowodzą, że regularne spożywanie octu jabłkowego przekłada się na lepszą pracę serca i układu krążeniowego, wspomaga układ odpornościowy, reguluje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na pracę nerek. Ponadto ocet ten można stosować zewnętrznie na bolące mięśnie i stawy, oparzenia pierwszego stopnia oraz grzybicę stóp. Uniwersalne właściwości octu jabłkowego sprawiają, że zawsze warto mieć go w domu.
Ocet winny
Ocet winny może być produkowany zarówno z białych lub czerwonych winogron, jak i z białego lub czerwonego wina. Jego wpływ na pracę organizmu jest nieoceniony. Włączenie octu winnego do swojej diety sprawia, że wspomagana jest praca wątroby, zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób serca, a także ryzyko powstawania miażdżycy. Dodatkowo ocet winny zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu, a przy okazji ma bardzo silne działanie oczyszczające organizm z wszelkich toksyn. Dla wielu osób nie bez znaczenia jest fakt, że ocet winny znacznie spowalnia proces starzenia.
Ocet ryżowy
Ocet ryżowy był używany już w starożytności, kiedy stosowano go jako środek konserwujący oraz lekarstwo. Obecnie stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw, a także jeden z superproduktów o niesamowitych właściwościach. Badania wykazują, że ocet ryżowy obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, wspomaga odchudzanie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto kwas octowy znajdujący się w occie ryżowym jest szczególnie zalecany osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi jelit.