Ocet jabłkowy należy do najpopularniejszych octów używanych obecnie w kuchni i jako suplement diety. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Ocet ten cechuje się ogromną ilością właściwości, które sprawiają, że doskonale wpływa na nasz organizm. Wystarczy wymienić kilka z nich, a mianowicie fakt, że usprawnia pracę serca, wspomaga odchudzanie poprzez zapewnianie uczucia sytości czy też pozytywnie wpływa na pracę nerek. Jak powstaje ocet jabłkowy i jak można zrobić go samemu? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje i wskazówki.
Jak wygląda proces powstawania octu jabłkowego?
Badania dowodzą, że ocet jabłkowy był dobrze znany już w starożytności. Jak wiele fermentowanych produktów, powstał zupełnie przez przypadek. Odkryto bowiem, że jabłka zalane wodą i pozostawione bez żadnego nadzoru, po kilku tygodniach doprowadzają do powstania płynu o zupełnie innym smaku i innych właściwościach. Pierwszym etapem jego powstawania jest fermentacja alkoholowa, podczas której drożdże rozkładają węglowodany z owoców do postaci alkoholu. Następnie alkohol jest utleniany przez bakterie z rodziny Acetobacer do postaci kwasu octowego. Cały proces trwa od dwóch do pięciu tygodni, a powstały w ten sposób ocet wyróżnia się bursztynowym kolorem, lekką mętnością, a przede wszystkim kwaśnym smakiem, w którym wyraźnie można wyczuć owocowe nuty. Dzięki temu stanowi on świetny dodatek do wielu sałatek, surówek, dressingów czy bazę dla marynat do mięsa i warzyw.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?
Zrobienie własnego octu jabłkowego jest jednocześnie krótkie i czasochłonne. Przepis na ocet jabłkowy jest złożony. Paradoks ten wynika z tego, że samo przygotowanie składników zajmuje około piętnastu minut, natomiast proces trwa kilka tygodni, a więc wymaga cierpliwości. Jak zabrać się do zrobienia własnego octu? Na początku należy umyć jabłka, pokroić je w ćwiartki i usunąć z nich tylko zdrewniałe części. Wszystkie owoce wrzucamy do dużego słoika. Na jeden kilogram jabłek powinien przypadać jeden litr wody, która powinna być posłodzona średnio jedną łyżką stołową cukru na 250 mililitrów. Warto jednak dostosować ilość cukru do potrzeb, ponieważ do słodkich jabłek można go dodać mniej. Jabłka w słoiku zalewamy osłodzoną wodą i przykrywamy słoik gazą, którą trzeba zabezpieczyć gumką. Bardzo ważne jest to, aby wszystkie jabłka znajdowały się pod wodą, ponieważ w przeciwnym razie może się na nich pojawić pleśń, a wtedy całość będzie trzeba wyrzucić. Tak przygotowane składniki odkładamy w ciemne i ciepłe miejsce, a sam ocet będzie gotowy za dwa do pięciu tygodni.